مصاحبه IBN با دکتر امیر فرشچی مدیرعامل شرکت آریوژن فارمد

* آقای دکتر آخرین خبرها حاکی از این است که کمیسیون بهداشت چین استفاده موفقیت آمیز از داروی توسیلیزومب را در بیماران فاز حاد کرونا تأیید کرده است و داخل ایران شرکت آریوژن فارمد تولید کننده این دارو است. این خبر صحت دارد؟

– بله صحت دارد.

 * تولید این دارو از چه زمانی در ایران شروع شده و آیا تکنولوژی ساخت این دارو به طور کامل بومی سازی شده است؟

– توسعه این سلول از سه سال پیش آغاز شد و در دو سال پیش توانستیم تکنولوژی تولید آن را از صفر تا صد بومی سازی کنیم؛ اما متأسفانه وزارت بهداشت از ورود این دارو به فهرست رسمی دارویی ایران جلوگیری کرد و ادامه‌ی پروسه جهت تولید انبوه آن متوقف شد.

 * یعنی در حال حاضر امکان تهیه دارو در داروخانه های سطح کشور وجود ندارد؟

– این دارو هنوز مجوز ورود به بازار را ندارد و‌طبق قانون رگولاتوری وزارت بهداشت می‌بایست نتایج مطالعه بالینی آن مشخص گردد. مطالعه آن بر بیماران کرونایی آغاز شده است و امیدواریم نتایج مثبتی مشاهده شود. بر‌اساس نتیجه مطالعه، وزارت بهداشت درخصوص اجازه ورود به بازار و البته قیمت آن تصمیم گیری خواهد کرد.

 * مکانیسم اثر دارو بر عملکرد ویروس کرونا چگونه است؟

– این دارو مهار کننده گیرنده های lL-6 است. محققان این نظر را دارند که IL-6 نقش کلیدی در واکنش‌های شدید ایمنی و آسیب ریوی بیماران مبتلا به COVID-19  دارد. با توجه به اینکه داروی توسیلیزومب در سال 2017 برای سندرم آزادسازی سایتوکاین (فرمی از طوفان سایتوکاینی) تأییدیه FDA را اخذ کرده است، پزشکان متخصص امیدوارند این دارو در بیمارانی که با سطح بالای IL-6 ناشی از پاسخ ایمنی بدن به کرونا ویروس جدید مواجه هستند، تأثیرات مثبتی داشته باشد و از مرگ‌ و میر ناشی از درگیری ریوی بکاهد.

 * مصرف توسیلیزومب آیا محدودیتی هم دارد؟

– این دارو ضد ویروس SARS-Cov-2 نیست و تنها ممکن است در گروهی از بیماران که دچار التهاب و تخریب ریه ناشی از پنومونی COVID-19 هستند موثر باشد. تجویز این دارو باید در شرایط خاص صورت بگیرد، در غیر این صورت می تواند خود باعث ایجاد خطرات بیشتری برای بیماران شود. بعضی از بیماران مبتلا به COVID-19 ممکن است با پاسخ‌های ایمنی کنترل‌ نشده و متعاقب آن آسیب ریوی جدی و تهدید کننده حیات مواجه شوند. بدن در پاسخ به این ویروس ممکن است به مقدار زیادی سلول ایمنی تولید کند که سایتوکاین‌های ترشح شده از آن‌ها پدیده خطرناک طوفان سایتوکاینی را ایجاد می‌کنند.

 *در پایان نکته ای هست که بخواهید اضافه کنید؟

– این تفکر که اخیراً در وزات بهداشت ایجاد شده که مونوکلونال آنتی بادی ها داروهای بی اهمیتی هستند و به همین دلیل از ورود این داروها به فهرست رسمی کشور‌ ممانعت به عمل می آید باید به سرعت تغییر کند؛ چرا که در واقع دسترسی مردم کشور را به حیاتی ترین داروهای جهان در حوزه های متفاوت درمانی محدود می‌کند.

مصاحبه IBN: 

 biotech_ir@